Vyspělá lidská technologie:
Technologicky vyspělé země jsou hrdé na svoje výsledky, kterých dosáhly na poli rozvoje technologií.
Ale skutečně lidstvu tato vyspělá technologie dneška zaručuje udržitelný trvalý rozvoj, abychom mohli na této planetě žít bez obav, že závislost, kterou jsme si na technologiích vytvořili, nás jednoho dne nedovede do vlastní záhuby?

Nad vymoženostmi dnešních technologií můžeme jen žasnout. Výzkum a vývoj jdou mílovými kroky kupředu a lidem se otevírají další a další technické možnosti.

Má to ale jeden velký háček. Vše čeho lidstvo dosáhlo je postavené na elektřině. Ta umožnila lidstvu dosáhnout všech výdobytků, kterými se obklopilo. Elektřina je nejsilnější a také jediný nástroj člověka, který lidstvu umožňuje technický rozvoj a pokrok. Ale současně je také jeho nejslabším článkem.
Běžný člověk si příliš neuvědomuje skutečnost, že systém, který lidstvo vytvořilo je vlastně velice zranitelný a křehký. A že je na něm člověk zcela závislý.
 
Jak křehká je ve skutečností technologie, na kterou je lidstvo tak hrdé, si mnozí z nás uvědomí až ve chvíli, kdy příroda občas ukáže, kdo je tady na této zemi pánem. Ve chvíli kdy vichřice, sníh, voda nebo námraza poničí rozvodnou elektrickou soustavu, v tu chvíli si lidé mohou uvědomit, co by se stalo v případě větší živelné katastrofy, která naši planetu v dávné minulosti postihla již několikrát. Zkusme si to demonstrovat na běžném výpadku proudu.

Začátkem ledna 2010 přívaly sněhu a námrazy zpřetrhaly dráty vysokého napětí. Výluka někde trvala až třicet hodin. Po tuto dlouhou dobu postupně přijdete na to, že veškeré lidské vymoženosti vám jsou bez elektřiny k ničemu. První co vás napadne, podívám se na internet, zjistím číslo poruchy a hned budu vědět co se vlastně děje. Ne, nepodíváte. Ten je na elektřinu. Chcete zavolat známému, ale telefon také nefunguje a mobil je zrovna jako na potvoru vybitý. Kafe si také neuvaříte a neohřejete ani oběd. Po 10 hodinách vám začne být chladno, protože plynový kotel taky zhasnul. Přestala téct i voda, protože  dárling je také na elektřinu. Svíčky sice ještě máte, ale jen tak na dvě hodiny, pak to zůstane jen na baterce. Jak asi dlouho vydrží? Říkáte si, zajedu na benzinku, koupím baterie, nějakou bagetu a vezmu benzín. Jenomže benzinka jede taky celá na elektřinu a ani tu bagetu vám neprodají, protože jim nejede kasa a mají zavřeno. Zajedete do města, abyste si koupil něco v obchodě, ale zrovna nemáte hotovost, tak zastavíte u bankomatu, jenže i ten je na elektřinu. Ani banka vám nic nedá, protože jim nejedou servery. A tak se vrátíte domů, kde zjistíte, že vám začíná téct lednice a mrazák. Prádlo z pračky radši vyndáte a vyždímáte ručně a začnete přemýšlet kam jít se kbelíkem pro vodu, abyste mohl spláchnout záchod. No a to by byl jen začátek. Chodit do práce by přestalo mít smysl, protože by tam nic nefungovalo. Potraviny by vydržely tak na pár týdnů, pokud by vám je vůbec někdo prodal. A taky za co byste je asi koupili, když bankovní systémy zkolabovaly. Bude asi lepší, když další vývoj rozvádět nebudeme. 

Co je třeba si uvědomit je fakt, že elektřina distribuovaná formou rozvodných sítí z centrálních megalomanských zdrojů je velmi zranitelná a pro lidstvo nebezpečná.

Cesta k tomu, aby se nemohl naplnit popisovaný scénář je decentralizace energických zdrojů za pomocí menších elektráren v širokém spektru zdrojů počínaje samostatného zásobování jednotlivých závodů, nemocnic, městského osvětlení, panelových domů, rodinných domů až po vývoj zdrojů pro jednotlivé spotřebiče a třeba i samotnou žárovku. Teď si asi říkáte, že si z vás děláme legraci a že jsme přeskočili do vzdálené budoucnosti. Vážení, technologie, které dokáží zásobovat třeba váš dům a to tak, že budete nezávislí na rozvodných sítích, jsou již prověřeny a je jen otázka času, kdy se jejich vývoj zdokonalí natolik, aby se mohly začít aplikovat sériově. Problém těchto technologií je na celém světě hlavně v oblasti prosazení se na trhu. Ona totiž popírá dosavadní základy fyziky. A to konkrétně zákon o zachování hmoty, který vychází z pokřivených a očesaných Maxvelových výpočtů a rovnic. Vědci, kteří se uchází o podporu státu, například v Austrálii nebo v USA jsou odmítání a někdy i vězněni. Jsou případy, kdy se na scéně objeví i mafie. To, že se tyto nové technologie nelíbí společnostem, které ovládají trhy s energií, to je asi jasné. Ona totiž energetická nezávislost lidí postihne mnoho oblastí, které staletí nemuseli s nikým soutěžit. Prostě jen stanovili cenu, a člověče plať. Je třeba být vnímavý a pozorovat, co vláda a politické strany prosazují, zda je to pro blaho lidí nebo jich samotných. Pokud by tyto technologie dostaly takovou podporu jako má například jaderná energetika, nebo by se postupně převáděly prostředky ušetřené z útlumu těžby uhlí, dovozu nafty, plynu, výroby benzinu a dalších výrobků, dá se předpokládat, že do 20 let by mohl být svět téměř bez škodlivin ze spalování fosilních paliv. Pravda je ale taková, že když se v ČR uchází firma o podporu ve výzkumu a vývoje, v této progresivní oblasti nedostane nic.