Představenstvo Agrární komory okresu Ústí nad Orlicí
se na svém jednání rozhodlo vyslovit svým spoluobčanů veřejnou omluvu.
Vážení spoluobčané České republiky!
My, zemědělci okresu Ústí nad Orlicí, se omlouváme Vám, českým spotřebitelům
za to, že na trh dodáváme již méně než polovinu vepřového. Přitom ještě před rokem 2004 jsme dodávali více jak 83 % . Vy teď proto musíte jíst dioxinová prasata ale i vejce (nebo řešíte dilema, zda tato klobáska, páreček, masíčko je dioxinové).
Tento stav českého agrárně potravinářského sektoru je výsledkem všemi vládami ČR promyšlené dlouhodobé „antikoncepce“, kdy politika našeho státu vede nás, vaše zemědělce k tomu, abychom pro vás nic nevyráběli. Žádná věcná argumentace Agrární komory, ale i ostatních nevládních zemědělských organizací na ochranu spotřebitele, nebyla brána v potaz. Půdu prodáváme s doporučením politiků cizincům a k nám se bude dovážet „odpad“ a potraviny pochybné kvality.
Omlouváme se vám, českým spotřebitelům, za naše politiky (ti by to nikdy neudělali), že pro naši republiku takto nevýhodně vyjednali vstupní podmínky a to takovým způsobem, že ve svých tradičních komoditách, jako je vepřové maso, cukr, brambory, ale také drůbež a dokonce i mléko! již nejsme soběstační. A vy, spotřebitelé, si teď můžete užívat, díky těmto pro republiku “výhodným“ rozhodnutím, nakupování salmonelových kuřat, dioxinových prasat a vajec, pochutnat si na životu nebezpečných paštikách apod.
Chceme se také omluvit za naše státní kontrolní orgány, jak skvěle pracují a myslí na své občany, a to tak, že nám sem dovolí dovézt kdejaký brak. Tyto orgány nejsou schopny ani ochotny na ochranu národních zájmů myslet, realizovat je a díky tomu zde je i současná dioxinová situace.
Omlouváme se Vám, českým spotřebitelům, za tyto námi všemi občany placené úředníky v čele s hlavním hygienikem, který dovozům pouze přihlíží a ředitelem veterinární správy, ČOI, SZPI, kteří nám sem toto „kvalitní“ zboží a suroviny nechají beztrestně pod jejich dohledem a kontrolou dovézt. Dokonce, jak se ukázalo, se někteří z nich nestydí do medií naprosto beztrestně lhát o bezpečnosti dovezených potravin.
Omlouváme se nám všem, co žijeme v českomoravské kotlině, za nečinnost vlády a jejích ministrů, ale vidíme, že zde vládnou úředníci a vláda či ministr nemají sílu s tím něco udělat, prostě zde již dlouho nevládl někdo, kdo by to myslel s občany a spotřebitelskou veřejností dobře. Tito občané se zasloužili o to, že úředníci sedí na teplých místech, kde se jich i úsporná opatření pramálo dotýkají.
„To nejlepší“ naši spotřebitelé mohou teprve očekávat, lze předpokládat, že objem zlikvidovaných chovů „dioxinových prasat“ v Německu s odstupem času skončí v supermarketech zahraničních vlastníků v akcích vyzývajících spotřebitele k neodolatelnému nákupu.
představenstvo Agrární komory okresu Ústí nad Orlicí
14.ledna 2011 v Ústí nad Orlicí
Je bohužel pravda, že Česká Republika je odpadkovým košem celé unie. Ale jak si člověk s průměrným platem ČR, a mnohdy i podrpůměrným může pořídit dražší, ale kvalitní zboží? Slevové akce jsou u nás populární, a dovozci to vědí. Proč by k nám tedy vozili kvalitu, když ji koupí jen malé procento spotřebitelů? Takto se podařilo konkurenci pozavírat české podniky. Dovezli levněji, zlikvidovali schopné výrobny a chovy a do budoucna budou zdražovat, protože jim tuzemské společnosti již nebudou překážet. SMUTNÉ.
s představiteli AK v Ústí n.O. Chybná rozhodnutí vlády a Ministerstva zemědělství ohledně (ne)podpory našeho zemědělství, které mělo před rokem 1989 výbornou pověst a produkovalo kvalitní potraviny přivedly naši zemědělskou výrobu na hranici propasti. Stačí už jen malý krůček a naše výroba potravin bude zcela zlikvidována. Naše rozdělování evropských dotací podporuje ty, kteří na zemědělské půdě nic nedělají a likviduje producenty masa, mléka, brambor a v podstatě většiny zemědělských produktů. Dovoz masa a mléka ze zemí, kde mají tyto produkty více dotované (ale nikoliv lacinější) je nikým nekritizovaný DUMPING!!!
Novodobí zemědělci v Pošumaví ochotně pobírají prý až 3,5 tis Kč na hektar za to, že dvakrát za rok zmulčují trávu. (Aktuálně prý stačí pouze jednou.) Nebo ji zbalíkují, přičemž tisíce balíků kvalitniho krmiva nakonec na loukách shnije. Teď přišli na další fígl. Natáhnou kolem stovek hektarů drát, 3x za rok do něj na pár dnů pustí elektřinu a nechají trávu podupat stádem krav. Ti šikovnější staví na orné půdě fotovoltaické elektrárny.
Občané by měli naše politky denně bombardovat maily s upozorněním na podněty typu:
http://www.podnety.cz/podnet-cislo-20071007171507
http://www.podnety.cz/podnet-cislo-20060924175007
http://www.podnety.cz/podnet-cislo-20100326073507
Hamiždné soudsedy – "hodpodáře" je třeba mlátit holí.
Kdo umí, měl by podněty k nápravě stavu formulovat, podávat i podněty jiných (podle zákona o obcích či krajích) pod vlastním jménem a domáhat se realizace. Plačtivé články jsou, s prominutím, na prd.

Nauč se pracovat s "nástroji".
http://www.podnety.cz/vlozit-podnet
http://www.podnety.cz/vyhledat-podnety
Udělej cosi pro realizaci výzvy:
http://zpravodaj.podnety.cz/clanek-323-za-jeden-provaz.html
A pokud máš chvilku volného času – dej se k nám:
http://www.podnety.cz/o-projektu/chci-byt-clenem
Srdečně:
podnety@podnety.cz
Naprosto souhlasím s Vaším článkem. Naše vlády jsou naprosto neschopné ale možná spíše uplatitelné. To, že se naše fabriky prodaly zahraničním partnerům nebyla vždy výhra a vytvoření nových pracovních míst jak nám tvrdili. Podívejte se na náš zpracovatelský průmysl. Cokrovary, kolik jich stojí a pracuje? Dominanta Východních čech, cukrovar Hrochův Týnec jeden z nejmodernějších cukrovarů. Dnes planina a po cukrovaru zbyla jen bývalá ubytovna – srovnáno se zemí. Přece je naprosto jasné, že nejlepší cesta k likvidaci konkurence je odkoupit ji a zlikvidivat. Podívejte se na naše masokombináty, téměř zlikvidováno. A dnes? Řetězce tlačí ceny dolů, tedy jen nákupní ale stačí zajet do Německa a zakoupit stejný výrobek za stejnou cenu tam. Jenže receptury pro markety v čechách jsou jiné než pro Evropu západní. Párečky pro EU je 50-60% masa, zbytek soja a dochucovací prostředky, párečky pro Česko 10-15% kůží, kuřecí separát, soja a éčka. Jen tak pro zajímavost co je kuřecí separát: po zabití kuřat se odříznou stehna a prsa pro další zpracování. Zbytek včetně střev se rozemele a protlačí přes jemná síta, kde se zachytí nerozmělnené zbytky pařátů, zobáků a kostí. Tato smradlavá kaše se chemicky dobarví a navoní tak, že z toho vzápětí vzniká dětská šunka, luncheon meat, vepřové konzervy, kde poslední dvě jmenované jsou doplněny o vepřové kůže. Zkuste dnešní luncheon meat opéct nad ohněm jak se to dělalo dříve. Podívejte se na pivo, kdeže jsou ty časy!! Prachy jsou potřeba ne kvalita!! Opět jsme u vlastnictví!! Pivovarníci se nám opět snaží nabulíkovat něco o tradiční výrobě piva!! Prdlajs!! Ležák? Za týden? Dnes běžně, žádné klasické kvašení, žádné zdlouhavé kvasinky ale enzymy!! To je fofr. Chleba? Proč není kvalitní? Protože se pekaři také zpronevěřili řemeslu!! Po revolusi jsem se těšil,na křupavé rohlíčky a fantastický chléb. Dnes? Chleba koupený ráno není k jídlu večer!! A jsme tam opět. Tradiční výroba je fuč. Žádný kvásek ale opět enzymy!! Komančské normy požadovaly aby chleba byl v tkzv. záruce 2 dny. Dnes je to 24hodin. Zase jde jen o prachy, kdo by se zdržoval kynutím těsta. Stačí ošidit pečení o 5 minut a je o várku víc. To že to není k jídlu nikoho nezajímá, stejně nemáte na výběr. To co je dnes smutné stačí shrnout do jedné věty: dříve musely výrobky odpovídat přísným normám, dnes se normy přizpůsobují výrobkům aby vyhověly. Nestačila by jen náprava a návrat k normám před rokem 1989?